Een vroege start van 2024!
buitenland . camping en glamping . natuur . Nieuw-Zeeland . wandelingVan Queenstown naar Lake Pukaki
31 december 2023 | Vanochtend namen we afscheid van AC en James. De tijd is voorbijgevlogen en wat hebben we het leuk gehad en bijzondere herinneringen gemaakt! We moeten echter door, we hebben nog 2 weken om Nieuw-Zeeland verder te verkennen. Na een dikke knuffel stappen we in ons overvolle busje en gaan weer op pad. Eindbestemming voor deze laatste dag van het jaar is het Glentanner Park Centre aan Lake Pukaki, vlakbij Mount Cook.
We rijden via de Lindis Valley naar Omarama en dan via Twizel richting Mount Cook. Onderweg stoppen we regelmatig.
Zo stoppen we tussen Queenstown en Cromwell bij een uitzichtpunt aan de Roaring Meg, een turbulente rivier waarop een waterkrachtcentrale draait. De intrigerende naam komt waarschijnlijk van een Ierse barmeid, Maggie Brennan, die in een nabijgelegen mijnwerkersstadje bekend stond om haar luide stem en haar explosieve karakter.
Tarras Country Café
We ontbijten bij Tarras Country Café, een tip uit de NZTT Facebookgroep. De koffie is goed en we smullen van Eggs Benedict en een sandwich met whitebait omelet. Die staat al 2 weken op Geerts verlanglijstje. Whitebait zijn de jonkies van 6 soorten zoetwatervissen die de naam Galaxiidae delen. Ze worden met boter en bloem gefrituurd of in een omelet verwerkt. Het is een typsich Nieuw-Zeelands visgerecht.
Toevallig heeft James gisteravond een portie whitebait voor Geert meegenomen, er is namelijk niet gemakkelijk aan te komen. Die portie verwerkt Geert in een omelet voor het avondeten. De bofkont!
De weg naar Omarama slingert zich door de Lindis Valley en we kunnen het niet laten om even een mooie panoramafoto te maken, blown away door de views maar ook door de wind die ons busje continu doet schudden.
Clay Cliffs
Deze rotsformaties liggen zo’n 10 kilometer onder Omarama en worden een geologisch wonder genoemd. Ze ontstonden miljoenen jaren geleden uit leem en steengruis, meegespoeld met meren en rivieren. Aardverschuivingen stuwden de rotsen omhoog. Het is een drukte van belang op de parkeerplaats. Ook op het kilometerlange pad naar en tussen de kliffen door is het dringen. Bezoekers komen uit alle werelddelen en gaan op allerlei soorten schoeisel naar boven. De gladde crocs, slippers en gympen leveren vooral bij de afdeling lachwekkende taferelen op. Zelfs voor onze bergschoenen is het losse gruis op de steile stukken al een uitdaging.
Bij High Country Salmon in Twizel kan je je eigen zalm vangen en laten schoonmaken of meteen naar de shop lopen. Wij hoeven de vis niet zo nodig zelf te vangen, maar zijn wel nieuwsgierig naar de resultaten van enthousiastelingen met een hengel. Na een kwartiertje haken we verveeld af. Tientallen zalmen zwemmen rondjes in een klein bassin. Er hangen 3 haakjes met aas in het water, maar geen zalm die wil bijten. Wij halen wel zalm in de shop, dat schiet tenminste op. En zo hebben we nog tijd voor een leuke hike.
Hooker Valley Track
Als we bij het Mount Cook National Park aankomen, ziet Geert een bord met Hooker Valley Track: 3 hours return. Het is inmiddels 4 uur en we moeten nog naar de camping om in te checken. Maar de drang om het oude jaar met een lekkere uitdaging af te sluiten, wint. Dus zetten we het op een lopen. We worden beloond met adembenemende uitzichten op de met sneeuw bedekte bergen, gletsjers, bergmeren en watervallen.
Via 3 hangbruggen steken we woest kolkende rivieren van smeltwater over.
Binnen anderhalf uur bereiken we het Hooker Lake, een cadeautje!
Lake Pukaki
Zo wit als het Hooker Lake is, zo turquoise is Lake Pukaki. Zelfs uit de verte, vanaf de Hooker Valley Track, kun je dit opvallend gekleurde meer duidelijk zien liggen. Onze camping ligt op 15 minuten loopafstand van het meer. Het is koud en winderig, dat was het in Mount Cook trouwens ook al.
Gelukkig nieuwjaar
Geert bakt een whitebait omelet in de openbare keuken van de camping. En we hebben weer kaasjes, dit keer aangevuld met verse zalm! De fles bubbels ligt al te koelen in de koelbox. Nog een paar uur en dan gaan we hier al het nieuwe jaar in. Gek idee dat dit in Nederland 12 uur later het geval is.
Een jaar geleden begonnen we op deze dag met Proevereis. Veel van de reizen die we het afgelopen jaar gemaakt hebben, stonden toen nog niet op het programma. Wat hebben we mooie avonturen beleefd, in binnen- en buitenland. En wat hebben we lekker gegeten, thuis en buiten de deur!
Een blog schrijven is best veel werk. Gemiddeld zijn we met ieder blog zo’n 4 uur bezig: schrijven, foto’s uitzoeken, filmpjes editen, herschrijven, vormgeven …. We hebben er nog lang geen genoeg van en gaan in het nieuwe jaar vrolijk door met het delen van onze belevenissen. Vind je het leuk om ons te volgen, zet onze website dan in je favorieten of volg onze gelijknamige Facebookpagina.
Wij wensen jou vanuit Nieuw-Zeeland alvast een topjaar!
Leef, lach, proef, reis en geniet met iedereen die je lief is!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie