Month: december 2023

Een vroege start van 2024!

31 december 2023 | Vanochtend namen we afscheid van AC en James. De tijd is voorbijgevlogen en wat hebben we het leuk gehad en bijzondere herinneringen gemaakt! We moeten echter door, we hebben nog 2 weken om Nieuw-Zeeland verder te verkennen. Na een dikke knuffel stappen we in ons overvolle busje en gaan weer op pad. Eindbestemming voor deze laatste dag van het jaar is het Glentanner Park Centre aan Lake Pukaki, vlakbij Mount Cook.

Fly to the vines for the wines

29 december 2023 | Het heeft flink geregend vannacht, maar als we om 9 uur naar het pick-up point voor de helikoptervlucht vertrekken, is het droog en klaart de lucht langzaam op. Op het vliegveld worden we geregistreerd en gewogen. Daarna volgt de veiligheidsinstructie. Als we er helemaal klaar voor zijn, is het wachten op de helikopters. Het duurt niet lang voordat we kennis kunnen maken met onze vrouwelijke piloot. We hebben met z’n vieren een eigen helikopter, wat een luxe!

Een dagje op en rond het water

28 december 2023 | De zon schijnt al volop als we rond 8 uur wakker worden. James en AC willen op tijd vertrekken om hun boot te water te laten. Dus rijden we rond 9.30 uur weg richting Queenstown. Langs het Wakatipumeer laten we de boot in het water glijden. De boot van James doet qua snelheid niet onder voor de jetboat van gisteren. We vliegen over het water naar een verlaten strandje.

Live more, fear less

27 december 2023 | Queenstown is the place to be for thrillseekers. Onder het motto ‘Live more, fear less‘ kun je gaan bungeejumpen, met een schommel boven een ravijn swingen, uit een helikopter springen, paragliden, parasailen … you name it. Wij hebben een jetboat geboekt om de Dart River bij Glenorchy te verkennen. Dagenlang waren er geen tickets beschikbaar, maar eergisteren kwamen er opeens 2 vrij. Jammer genoeg niet met de mogelijkheid om ook een deel te kajakken, maar dat mag de pret niet drukken. We melden ons om 8.00 uur in het kantoor van Dart River Adventures. Als we, afgeleid door alle foto’s en filmpjes van andere activiteiten, onze groep uit het oog verliezen, blijken ze al in de bus te zitten. Gelukkig wachten ze op ons en we stappen snel in.

Kerst in een hottub

25 december 2023 | Maanden geleden hebben we al gereserveerd en nu is het zover. We gaan naar Wanaka om op Eerste Kerstdag vanuit een hottub naar de sterren te kijken. Het wordt een hele bijzondere kerst, just the 2 of us, ergens midden op het land van een schapenboer. We pakken onze koffer, verzamelen wat ingrediënten voor bescheiden kerstmaal en rond 12 uur rijden we richting Wanaka. De route gaat via Cardrona, een plek waar tienduizenden vrouwen hun beha aan een hek geknoopt hebben. En we bezoeken de beroemdste boom van Nieuw-Zeeland.

Magical Milford Sound

23 december 2023 | Om half 10 vertrekken we richting Milford Sound, de boottocht staat voor half 3 geboekt. James is zo vriendelijk om te rijden, zodat we alle gelegenheid hebben om rond te kijken. De rit ernaar toe is fantastisch mooi, volgens kenners een van de 25 mooiste routes van de wereld. We rollen van de ene verbazing in de andere, ook letterlijk, want de wegen zijn hobbelig en James heeft er aardig de sokken in. Dit blijkt ook nodig, want de rit duurt langer dan gedacht.

Happy Birthday AC!

21 december 2023 | Hiep, hiep, hoera … vandaag is het de verjaardag van mijn voormalige overbuurmeisje en vriendin AC. Als kleine meid kwam ze al bij ons over de vloer, als grote meid paste ze jarenlang op onze kinderen. Tot ze naar het andere eind van de wereld vertrok. Sindsdien komt ze iedere paar jaar naar Nederland en volgen we elkaar op Facebook. Tijdens haar laatste bezoek aan ons, samen met haar vriend James, werd het plan geboren om hen in Queenstown op te zoeken. December bleek de beste maand, zowel qua werk als qua seizoen. Haar verjaardag is de uitgelezen dag om in Queenstown aan te komen, met een verjaardags-BBQ in het verschiet. We nemen daarvoor de Central Otago touring route, volgens leden van de NZTT Facebookgroep de route met de mooiste views en vergezichten. Daar blijkt geen letter van gelogen. We genieten zo’n 340 kilometer lang van de wisselende landschappen die soms buitenaards aan doen. Het weerzien met AC is de kers op de taart!

Het is net Topgun!

Van Oamaru naar Dunedin is zo’n 112 kilometer en volgens Google anderhalf uur rijden. Toch staan we vroeg op, want we moeten ons ’s middags om 2 uur melden voor een wildlife excursie. Met een bezoek aan het Royal Albatros Centre als absoluut hoogtepunt. Onderweg willen we nog een tussenstop maken bij de Mouraki Boulders, immense keien die als warme bolletjes in het zand liggen. Dus gaat alle bagage weer op het bed, zodat de voorstoelen vrij zijn voor chauffeur Geert en navigator Margriet.

Oog in oog met pinguïns en zeeleeuwen

Dinsdag 19 december 2023 | Vanaf Akaroa is het zo’n 300 kilometer naar Oamura. Naar Nederlandse maatstaven zou je dit op een verloren middag even doen, maar in Nieuw-Zeeland ligt dat toch anders. Vrijwel alle wegen hebben 1 rijbaan per richting en dan vaak nog niet in de beste conditie. Een beetje vergelijkbaar met de Franse D-wegen. In tegenstelling tot de meeste Kiwi’s gaan we niet voor snelheid maar voor mooie indrukken. Dat betekent een mooie rit op weg naar pinguïns, door een agrarisch landschap met koeien en schapen. De dunbevolkte gebieden met zo nu een dan een boerderij of nederzetting van 10 huizen, een pompstation en een café, doen ons denken aan plattelandsscènes uit Amerikaanse films. Nieuw-Zeeland is 6 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners, dus veel ruimte is onbenut. Iets dat in Nederland ondenkbaar is.

1 2