Month: januari 2023

De Voedselboss

het Vechtdal Boomfestival

Op zoek naar leuke uitjes in het Vechtdal stuitten we op dit kleinschalige festival tussen Ommen en Hardenberg. De website beloofde een gevarieerd programma voor jong en oud. Met lezingen, lekker eten en samen bomen planten. Met de fietsen achterop vertrokken we gisterochtend naar natuurkampeerterrein de Klashorst in Diffelen. Daar aangekomen bleek de eerste boom al officieel geplant, onder bezielende begeleiding van een Droominee. De man werd in het programma omschreven als een spoken word performer die kwetsbaarheid host en tussen de regels schrijft. Omdat we de plantceremonie gemist hadden, werd zijn rol ons niet helemaal duidelijk. Zijn oproep om met onze handen de aarde aan te raken leek mosterd na de maaltijd, de boom stond er immers al. We besloten door te lopen naar een volgend programmaonderdeel: een lezing over voedselbossen.

Zuurkool met stoofpeertjes

We eten niet vaak zuurkool, zeker niet samen. Geert houdt niet zo van zuurkool. Behalve op 1 januari, dan is het vaste prik. Want ‘op 1 januari zuurkool met spek, dan heb je het hele jaar geen geldgebrek’ is een gezegde dat steevast onze eerste warme maaltijd van het jaar bepaalt. Bijgeloof of niet, het is een mooie traditie en met dit nieuwe recept weet ik al wat er volgend jaar op tafel staat.

houten bord

Niet alleen wijzen komen uit het oosten

Bestemming: Boerenmarkt Vilsteren

Soms heb je van die dagen dat alles klopt en je van het ene feestje in het andere rolt. Gisteren was zo’n dag. We werden langzaam wakker in het bos dat onze caravan omringt. De ijzige en klamme kou bij aankomst vrijdagnacht was na een nachtje stoken verdwenen.  Na een lekker ontbijtje en een paar klusjes was het tijd voor het eerste hoogtepunt van de dag: een bezoek aan de boerenmarkt in Vilsteren.

3 paar modderige schoenen

Boswandeling met beloning

Bestemming: Wassenaar

Het was alweer te lang geleden, een boswandeling met een hapje en drankje als beloning. Dus trokken we vanochtend onze stoute sneakers aan en haalden we Geert’s jongste zoon Pieter op. Uit onze favoriete bestemmingen rond Leidschendam kozen we de Koninklijke Landgoederen de Horsten, met het Theepaviljoen de Horsten als wortel voor onze denkbeeldige wandelstok.

Ik kom uit Zwolle, is dat vette pech?

Bestemming: Zwolle

Negen uur en zes kilometer verder komen we tot de conclusie dat je de lijfspreuk ‘Ik kom uit Zwolle, vette pech’ van Herman Brood met een flinke korrel zout mag nemen. Althans vandaag de dag. Want Zwolle is wat ons betreft meer dan de moeite waard!