Tour de France
buitenland . camping en glamping . cider . cultuur . Frankrijk . kaas . restaurant . wijndeel 1: Champagne-Ardenne
We zijn inmiddels Frankrijk uit en op weg naar Senheim aan de Moezel. We begonnen en eindigden in de Champagne-Ardenne met een intermezzo in de Dordogne bij onze vrienden Elisa en Roland. De opslag onder ons caravanbed ligt vol met champagne, cider en dessertwijnen. De koelkast is gevuld met eend en kaasjes. Met nog een beetje ruimte voor de Moezelwijnen die aankomend weekend op het programma staan. In dit blog nemen we je graag mee in deel 1 van onze tour de France.
Onze eerste camping, La Ferme de Hautes Frênes, ligt in Eaux-Puisaux, tussen de Champagne en de Bourgogne, vlakbij Troyes. We vonden er een prachtig plekje met een grindpad als ondergrond voor de caravan en een groen grasveld voor ons zitje. Het winkeltje bij de receptie lag vol met streekproducten, maar wij hadden onze route al uitgestippeld. Dus even hand op de knip, bijkopen kan altijd nog.
Troyes en Bistrot DuPont
Troyes bleek een sprookjesachtige, historische stad waar je aan de hand van kleine koperen schildjes in het trottoir langs de hoogtepunten geleid wordt. Startpunt is het Office du Tourisme. In een paar kilometer vielen we van de ene verbazing in de andere. De oude vakwerkgebouwen en smalle steegjes brachten ons moeiteloos in middeleeuwse sferen. Met Roze Oktober wordt overal in Frankrijk aandacht gevraagd voor borstkanker en dat betekent dat veel gebouwen prachtig uitgelicht zijn.
De wandeling door de binnenstad zorgde ervoor dat we met calorische ruimte bij Bistrot DuPont aan tafel gingen. We tellen al maanden calorieën om af te vallen en iedere vorm van beweging rekt de grens van bijna 1600 calorieën per dag op. Bistro DuPont is een Bib Gourmand restaurant en we smulden er van een driegangendiner. De risotto van linzen met gebakken eendenlever als voorgerecht sprong er echt uit. Maar ook de zeebaars met langoustinesaus en de coquilles st. Jacques smaakten ons goed. De coutaux champenois rouge 2020 van wijnhuis Bauser smaakte zelfs naar meer.
Chaource en champagne
De dag erna waren we alweer vroeg op pad door het adembenemende landschap van de Aube. In Chaource kochten we een ruime hoeveelheid van de gelijknamige kaas bij Fromagerie de Mussy. Het ruime assortiment kazen, wijnen en andere streekproducten maakte ons super hebberig. Gelukkig hadden we net ontbeten, geen overbodige maatregel om onze koopdrang te beperken.
De volgende stop was champagnehuis Phlipaux dat we via de app Ruedesvignerons gevonden hadden. Een pareltje met heerlijke champagnes die de gepassioneerde eigenaar graag liet proeven. We kregen een rondleiding door het pas aangelegde proeflokaal dat binnenkort klaar is voor sfeervolle proeverijen in de keldergewelven Wij moesten het nog even doen met een balie in het magazijn, maar dat maakte de proeverij niet minder bijzonder. Wij kochten 2 soorten champagne en Ratafia als smaakvolle begeleiding bij desserts.
Champagehuis Devaux in Bar-sur-Seine heeft niets van het kleinschalige karakter van Phlipaux en is gevestigd in een prachtig landhuis. We werden gastvrij ontvangen, maar de passie van de wijnboer zelf ontbrak. Na de proeverij besloten we 2 flessen mee te nemen, waarvan eentje voor de P-uitreiking van dochter Kim binnenkort. Daar past wel een feestelijke fles met roze bubbels bij!
Oude spoorrails en cider
Genoeg gereden dus tijd voor beweging. We maakten een wandeling over een oude spoorbaan en door de spoortunnel. Toen we op aanwijzing van de Franse wandelapp van het spoor afweken, raakten we al snel het spoor bijster. De route was ongemarkeerd en de digitale plattegrond met bijbehorende omschrijving erg vaag. Via allerlei karresporen en paden vol bramenstruiken worstelden we ons een weg naar het beginpunt: het oude, niet meer in gebruik zijnde, station van Jeugny. Verhit en onder de schrammen keerden we terug naar de brocante en de ciderboerderij vlakbij de camping.
De brocante was grappig, maar leverde geen inspiratie op voor de aankleding van de caravan. De ciderboerderij La Ferme D’Hotte daarentegen was bijzonder inspirerend. Met een doosje cider, Ratafia en azijn van cider namen we, na het bekijken van de video over de historie, afscheid van de vriendelijke gastvrouw. Het bijbehorende museum hebben we overgeslagen, dus daarover geen oordeel.
Met 12 kilometer onder de voeten en behoorlijke trek verheugden we ons op het enige restaurant in het dorp, Le Puisotin. Tot onze grote verbazing werden we geweigerd, ze waren complet. Toegegeven, de recensies waren veelbelovend, maar Eaux Puisaux is echt een gehucht en de camping zo goed als leeg. Dus wie verwacht nu dat er voor ons geen plaats zou zijn? Gelukkig hadden we een goed gevulde vriezer met vlees en een pot Hak met rode kool.
Camping le Colombier in Dienville
Onze avonturen in de Dordogne vertellen we graag in deel 2 van de tour de France. We sluiten af met ons korte verblijf op camping Le Colombier in Dienville. Wat een heerlijke, kleinschalige ‘dorpscamping’! We vonden hem via de Charme campings Facebookgroep. De camping is mooi, superschoon en ligt op een landgoed in een schattig dorpje, vlakbij het lac Amance waar we vanochtend een rondje omheen gefietst hebben. De moeite waard om terug te komen als de wijnvoorraad aangevuld moet worden. Het is een ideale uitvalbasis voor Chablis, Sancerre en champagne. Met heerlijke broodjes van de bakker om de hoek zoeven we via Luxemburg naar Duitsland. Ook een apart blog waard, dat voelen we nu al aan.
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie