Tour de Périgord
buitenland . camping en glamping . Frankrijk . kastelen . natuur . notenolie . restaurant . wandelingDeel 2 van onze tour de France
Zo’n 2 jaar geleden kochten vrienden Château La Barge in de Dordogne. Het duurde even voordat we ze op konden zoeken. Gelukkig kwamen ze tussendoor nog af en toe naar Nederland. Daarnaast maakten we dankbaar gebruik van de digitale snelweg om de kleine duizend kilometers te overbruggen. Sinds de afgelopen week kunnen we uit eigen ervaring zeggen: het is er prachtig. Overdag maakten we onder de strakblauwe hemel in de stralende zon de mooiste wandelingen. ’s Avonds genoten we aan de lange tuintafel van home-cooked gerechten, met ingrediënten en wijnen uit de streek. Natuurlijk zochten we ook een paar producenten zelf op.
Château La Barge ligt in de Périgord, een schilderachtige streek vol lieflijke dorpjes, kastelen en bossen. Je kunt er overnachten in een van de kasteelkamers. Of je zoekt een plekje op het ruime grasveld ernaast, met uitzicht op het kasteel en tussen de vruchten- en notenbomen. Wij kozen met onze caravan uiteraard voor de 2e optie.
Met pastis, wijn en een uitgebreide borrelplank kwamen we al snel bij van de lange rit uit Eaux Puisaux (zie ons vorige blog), terwijl kasteelheer Roland een cote de boeuf op de black Bastard bereidde. De zelfgebakken walnotentaart van kasteelvrouwe Elisa was onweerstaanbaar lekker.
Adembenemende wandeltochten
Na onze dwaaltocht bij Jeugny hadden we de gebruikte Franse wandelapp afgeserveerd. Gelukkig bleek de proefversie van de app AllTrails een uitstekend alternatief.
Onze eerste wandeling startte bij Gabillou. We volgden de muurtjes en hutjes van gestapelde stenen die zo kenmerkend zijn voor dit landschap. De bospaden beschermden ons tegen de brandende zon. Bijna iedere kilometer leverde adembenemende momenten op, letterlijk en figuurlijk, want het was soms flink klimmen geblazen.
In de dagen erna liepen we op verschillende plekken, allemaal gekozen met de AllTrails app. Die bleek trouwens voor grote delen van de routes helemaal niet nodig, want de wandelpaden in de Périgord zijn uitstekend gemarkeerd. De spieren in onze billen en kuiten maakten overuren, een nieuwe ervaring ten opzichte van het bijna vlakke Marskramerpad dat we in Nederland lopen.
Bij een wandeling rond Excideuil vertrokken we vanaf de parkeerplaats bij een indrukwekkend kasteel (zie vorige foto). Om vervolgens via bospaadjes omhoog te klimmen en te eindigen bij spookachtige grotten in een indrukwekkende rotsformatie, net buiten het stadje. Ook de wandeling tussen de wijnranken bij Hautefort leverde indrukwekkende vergezichten op, met het gelijknamige kasteel als eyecatcher.
Regionale lekkernijen
De hele streek staat vol met fruit- en notenbomen. Nieuwsgierig naar het productieproces van notenolie bezochten we Moulin de la Veyssiere in Neuvic. In deze door waterkracht aangedreven molen perst men al sinds 1857 olie. Het productieproces dat uit 3 stappen bestaat, is voor iedereen toegankelijk. Zo kun je met eigen ogen zien hoe de gepelde noten tot een pasta gemalen worden. Daarna verhit men de pasta zo’n 3 kwartier op 90 graden, waarna de olie eruit geperst kan worden.
Daardoor is de olie, in tegenstelling tot koude persing, zo’n 18 maanden houdbaar. We proefden van de walnoten-, amandel-, pinda- en hazelnootoliën. De vriendelijke gastvrouw vertelde ons ondertussen welke gerechten er goed bij passen. We besloten alle soorten mee te nemen, inclusief een kookboekje. De hazelnootolie deed dezelfde avond al wat de gastvrouw beloofd had, hij gaf onze aardappelpuree een bijzonder smakelijke touch!
De biscotterie La Chanteracoise vlakbij Neuvic staat bomvol toast en toastjes met uiteenlopende zoete en hartige smaken. En wie er meteen wat op wil, kan kiezen uit talrijke streekproducten. Door de glazen achterwand zagen we Franse vrouwen in een razend tempo bakplaten met witte boterhammen vullen, klaar om in de ovens tot toast te worden gebakken. Met een blik vol authentieke biscottes en 2 zakken vijgentoastjes liepen we de winkel uit. De basis voor de borrel die avond was in the pocket!
Pareltje in de Dordogne
Tijdens onze wandeltochten en autoritten verzamelden we kaasjes, taartjes, eendenbouten en foie gras, te veel om afzonderlijk op te noemen. Ook niet nodig. Wie door de Périgord rijdt of wandelt vindt in de meeste dorpjes wel een boulangerie, een épicerie of een fromagerie die je doet watertanden. Om van de vele caves met wijn maar niet te spreken.
Een pareltje op restaurantgebied willen we nog graag delen. De recensies van restaurant l’Epicurien in Périgueux waren zo veelbelovend dat we er coute que coute wilden eten. Op onze voorkeursavond was er echter geen tafeltje meer te krijgen. Dus maar snel voor de avond erop geboekt. Samen met Roland en Elisa en goede vriend Freek genoten we van het 3-gangen Gourmand menu. Elk gerecht was een feest voor oog en mond en zorgde, gecombineerd met de wijn, de attente bediening en de sfeervolle ruimte voor een topavond.
Merci beaucoup et au revoir, Elisa en Roland!
Donderdagochtend was het tijd om de caravan weer aan te haken en via Dienville op weg te gaan naar Senheim aan de Moezel, onze laatste bestemming van deze week. Dankjulliewel lieve Elisa en Roland voor een heerlijke tijd op jullie lieflijke landgoed, een bijzonder plekje waar het goed nazomeren is!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie