Fly to the vines for the wines
buitenland . Nieuw-Zeeland . wijnQueenstown en omgeving
29 december 2023 | Het heeft flink geregend vannacht, maar als we om 9 uur naar het pick-up point voor de helikoptervlucht vertrekken, is het droog en klaart de lucht langzaam op. Op het vliegveld worden we geregistreerd en gewogen. Daarna volgt de veiligheidsinstructie. Als we er helemaal klaar voor zijn, is het wachten op de helikopters. Het duurt niet lang voordat we kennis kunnen maken met onze vrouwelijke piloot. We hebben met z’n vieren een eigen helikopter, wat een luxe!
Na het opstijgen winnen we snel hoogte en vliegen we naar de top van de Remarkables bergkam. Daar landen we voor een glas bubbels met een view. En wat voor view! Het uitzicht is adembenemend en we wanen ons op het dak van de wereld. We krijgen alle tijd om ons glas leeg te drinken en foto’s te maken. Dan is het toch echt tijd om verder te vliegen. Margriet en AC wisselen van plek voorin en we gaan opnieuw de lucht in.
We volgen de Kawarau River richting Gibbston en vliegen over de wijngaarden. Veel te snel is het tijd om te landen en worden we opgepikt door een minibus van Altitude Tours. Onze gids voor de rest van de dag is Do, een goede vriendin van AC en eveneens Nederlandse. Toen we deze trip reserveerden hadden we geen flauw idee wie onze gids zou worden, maar hoe leuk is het dat juist zij deze dag begeleidt en ons naar alle wijnhuizen rijdt. AC kruipt meteen voorin naast Do en we gaan op weg naar onze eerste proeverij.
Gibbston Valley Winery
Op het programma staan 4 wijnproducenten. We starten met Gibbston Valley Winery waar we gisteren ook al wijn en kaas gehaald hebben. Overigens zonder te weten dat we daar vandaag weer zouden komen. De bubbels waarmee we de tour starten komen uit eenzelfde fles als die wij voor oudejaarsavond bedacht hebben. Een goede keus dus!
We krijgen een rondleiding door de grootste wijnkelder van Nieuw-Zeeland, gerealiseerd door Alan Brady, de pionier van de wijnbouw hier. Deze Ier kocht zo’n 30 jaar geleden grond In Central Otago en zag kansen voor commerciële wijnbouw. Om de wijnen goed te laten rijpen, construeerde hij in een rotswand op zijn terrein een imposante wijnkelder. Daarbij gebruikte hij een grote hoeveelheid explosieven onder het motto: don’t ask permission, just ask for forgiveness. De Pinot Gris en de Pinot Noir liggen al in onze campervan, net als de bubbels en een fles dessertwijn.
Kinross
De tweede wijnmaker die we bezoeken is Kinross. Hier verkopen ze wijn uit eigen wijngaard en van 4 nabijgelegen producenten. De van oorsprong Franse eigenaar laat ons van iedere wijngaard een wijn proeven. We zijn erg onder de indruk van de Hawkshead Riesling uit 2023, de Kinross Liquid Gold Pinot Gris uit hetzelfde jaar en de Valli Bendigo Pinot Noir uit 2022. Helaas verscheept geen van de wijnmakers die we bezoeken wijnen naar Europa. We moeten ons dus qua aantallen een beetje beperken en kopen van alle 3 een fles.
In de Kinross bistro krijgen we een lunch geserveerd. Na de bubbels op de berg, 2 proeverijen met in totaal 10 wijnen, en een halve fles Pinot Gris bij de lunch beginnen we de alcohol al aardig te voelen. Gelukkig geldt dat voor het hele gezelschap, behalve natuurlijk Do die ons veilig van wijnhuis naar wijnhuis brengt. De wijn verbroedert de bonte mix van Nieuw-Zeelanders, Australiërs, Amerikanen, Filipino’s, Chinezen en Nederlanders en de stemming zit er goed in. Adam uit Texas is jarig en we zingen Happy Birthday in koor.
Mount Rosa
Onder de enthousiaste leiding van Do stappen we weer aan boord van het busje voor een bezoek aan Mount Rosa Winery. Ook hier staan weer 5 flessen op ons te wachten, een Pinot Gris, een Pinot Blanc, een Sauvignon Blanc, een Rosé en een Pinot Noir. Gastheer Ray moet zijn best doen om aandacht te krijgen voor zijn uitleg bij iedere wijn, want de sfeer wordt steeds uitbundiger en de grappen zijn niet van de lucht. De wijnen smaken goed, maar we houden onze hand op de knip. Er komt nog een wijnproeverij aan.
The Church
Ieder wijnhuis hier biedt pinot noir, pinot gris en sauvignon blanc wijnen en daarnaast een aantal specialiteiten. Soms een riesling of, zoals hier bij The Church Cellar Door, een rode wijn van Gamay druiven of een Grüner Veltliner. De Mount Edward Gamay 2023 en de Ted Pinot Noir uit 2021 zijn te lekker om alleen te proeven. We kopen wederom 2 flessen. Terug in het busje wacht ons nog een verrassing: een tas met wijnglas en andere gifts van Altitude Tours.
All you can eat bij Fogo
Do zet ons bij het huis van James en AC af. Wat een luxe, want nu met de auto terug naar huis is geen wijsheid. Die pikken we na het eten in Queenstown wel op. Loom van de alcohol storten we ons op bed voor een pre-diner nap. Voor we het weten is de taxi er om ons naar een all you can eat Braziliaans steakhouse met de naam Fogo de Chão te brengen. Na een rustige start komt het ene na het andere vleesgerecht in rap tempo op tafel en we doen ons best om het tempo bij te houden. Stuffed als een kalkoen met kerst verlaten we het restaurant. Morgen maar een flinke wandeling ter compensatie. Wat een onvergetelijke dag!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie