Culi-Oosterscheldepad – etappe 1
boerderijwinkels . kaas . natuur . Oosterscheldepad . restaurant . vis, schaal- en schelpdieren . wandeling . wijn . Zeeland30 maart 2024: van Kruiningen naar Wemeldinge
Als de wekker om half 7 gaat, tikt de regen fel op het caravandak. Daar hebben we niet op gerekend bij het plannen van onze 1e wandeling over het Oosterscheldepad. We zijn te enthousiast om ons uit het veld te laten slaan. Bovendien zijn de landwinkels onderweg niet met Pasen open en rijden er geen bussen op zondag. Dus we gaan ervoor, op naar Kruiningen met regenponcho’s en onze wandelapp! En een lijstje ingrediënten voor een klassieke uiensoep die we met Zeeuwse producten willen bereiden. Want Zeeland is onder andere het kloppend hart van de Nederlandse uiensector.
Door tijdens onze wandelingen over het streekpad lokale ingrediënten en lekkernijen te verzamelen, gaan we er een ware proevereis van maken.
Het Oosterscheldepad start bij station Kruiningen-Yerseke. Al snel na vertrek maken we een kleine detour om kaas en wijn in te slaan. Met een Leerdammer-variant en een belegen boerenkaas van Kaas uut Kaasgat willen we het broodje op de soep gratineren. De combinatie van kazen moet de smaak van gruyère een beetje imiteren.
Iets verderop ligt landwinkel De Plantage. We warmen ons, onder het genot van een kop koffie en een plak boluscake, bij de pelletkachel. De winkel staat vol streekproducten en leuke cadeautjes. Verleidelijk, maar we moeten alles meesjouwen in een rugzak en we zijn nog maar net op pad. Dus beperken we ons tot een fles Zilte Trots. We zullen vlak voor Yerseke nog langs het gelijknamige wijngoed lopen dat aan de Grintweg ligt. Een rondleiding en proeverij zijn op aanvraag te regelen, zo lezen we in de landgoedwinkel.
Yerseke
In Yerseke hebben we 2 missies: een bezoek aan het Oosterscheldemuseum – voor een stukje achtergrond bij het pad – en oesters proeven. Op zaterdag 6 april zullen we met een gids een rondleiding langs de oesterputten maken, daarover in een volgend blog meer. Het museum blijkt nog niet open als we aankomen, volgende keer toch beter checken. We besluiten later dit voorjaar terug te keren. Bij bakkerij Vroonland aan de overkant kopen we 2 ovenheerlijke bolussen voor onderweg. Dan keren we terug naar het pad.
Op de Havendijk lopen we langs oesterputten en restaurants. Bij de Oesterij nemen we alvast een kijkje bij de putten en het informatiecentrum. Om vervolgens in het restaurant neer te strijken voor een glaasje Zeeuwse wijn, een schaal bijzondere oesters en gegratineerde mosselen. De oesters zijn bereid naar een recept van Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk, met prei, dille, beurre blanc en kaviaar.
De Oesterij
We zijn (nog) geen echte oesterliefhebbers, maar hier likken we onze vingers bij af. De Schouwen Duivenland Rivaner van wijngaard De Kleine Schorre smaakt er prima bij. En ook de mossels gaan erin als zilte koek.
Yerseke Moer
Het blijft regenen. Na de heerlijke lunch stappen we met nieuwe energie stevig door. Het pad gaat dwars door het Yerseke Moer, een veenweidegebied tussen Yerseke, Wemeldinge en Kapelle. Dit gebied is volgens Stichting het Zeeuwse Landschap een openluchtmuseum met 2000 jaar geschiedenis. Op deze druilerige dag blijkt dit eeuwenoude veengebied met name een trekpleister voor weide- en kustvogels. En voor 2 hazen, hoe toepasselijk vlak voor Pasen.
Wemeldinge
We steken via de Postbrug het Kanaal door Zuid-Beveland over, met uitzicht op de verkeerspost Wemeldinge. Een post die Margriet inmiddels goed kent vanuit haar werk voor Rijkswaterstaat. Het laatste stuk lopen we tussen de fruitboomgaarden. De witte bloesem steekt fel af tegen de grijze lucht. Langs 2 oude korenmolens komen we Wemeldinge binnen. Lokaal geteelde uien voor de soep vinden we bij de kraam van Camperpark Molenzicht, tegenover molen De Hoop.
Eigenlijk eindigt de eerste etappe van het Oosterscheldepad net voorbij Wemeldinge. Maar omdat onze auto bij station Kruiningen-Yerseke staat, stoppen we bij een bushalte op het Dorpsplein. Moe en voldaan reizen we met bus naar Goes en vandaar met de trein naar Kruiningen.
Het blijft het hele weekend uienweer. Dus creëert Geert een plekje onder de luifel om de soep te bereiden. We nemen hem mee naar huis voor het diner met de kinderen op 2e Paadag. De soep valt in de smaak en onze belevenissen op de 1e etappe van het culi-Oosterscheldepad smaken naar meer. Wordt vervolgd!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie