Genoten als de goden in Griekenland!
buitenland . Griekenland . kaas . zeilreisdeel 4 van onze zeilvakantie
Met een zwaar hoofd worden we wakker. Het was iets te laat, veel te gezellig met te veel Genesis. En dan hebben we het niet over de band maar over Griekse sauvignon blanc. De zon heeft de kou en de regen al dagenlang verdreven. Nu zien we bij het wakker worden een strakblauwe lucht door het dakvenster. We liggen inmiddels in Nydri op het eiland Lefkas. Vandaag is onze laatste zeildag. Als we vanavond terug zijn in Sivota kunnen we terugkijken op een prachtige 2e week, waarvan we de highlights graag nog delen.
Maandagochtend vertrokken we vanuit Corfu stad naar Lakka aan de noordkant van Paxos. Vlak voor vertrek haalden we nog snel een paar lokale kaasjes bij delicatessewinkel Paramythia. Vooral de kefalotiri, een harde, zoutige kaas en de tirokafteri, een pittige fetadip met geroosterde paprika, zijn niet te versmaden. En natuurlijk goede feta, lekker met een tomaatje op een Griekse boterham.
Lakka
Het werd een reisdag van 30 mijl waarin we 4 seizoenen beleefden. Toen we ons na een uurtje motoren net hadden ingesmeerd, verdween de zon en stak de wind op. Tijd om de zeilen te hijsen en met jassen aan de wind te trotseren. Na een koude, heerlijke zeiltocht voeren we de azuurblauwe baai van Lakka binnen, de prachtige kleur van het water geaccentueerd door het avondzonnetje. Ondanks de drukte vonden we een mooi plekje om onze Calimero – we hebben de kleinste boot van de groep – te ankeren.
Bij het ankerbiertje kwam de regen weer met bakken naar beneden. Gelukkig konden we na een uurtje alsnog droog naar de kant roeien om met z’n allen te eten. De beleving van het roeien naar het restaurant wisselde van lekker romantisch naar best wel een opgave, na een avondje gezellig eten en wijnen. Maar bikkel Geert bracht ons weer veilig aan boord. We hoefden overigens niet lang naar onze boot te zoeken, we waren het toplicht vergeten aan te zetten. En het missende toplicht bleek een prima baken tussen alle boten met verlichting :-).
Het vissersdorpje Lakka is prachtig met haar veelkleurige huizen en kleine restaurantjes en winkeltjes. Dus roeiden we ’s ochtends met veel plezier weer naar de kant om er doorheen te slenteren. Na de briefing om 9.30 uur werd het tijd om het anker te lichten op weg naar onze volgende bestemming, Parga.
Parga
Onze ligplaats in Valtos baai naast het stadje was heel bijzonder. We mochten met de boeg langzaam het stand opvaren en het anker (laten) ingraven in het zand. Met eveneens een anker aan de achterzijde lagen we muurvast op Valtos beach. Dat Margriet hier 15 jaar geleden al met de kinderen was geweest, maakte het bezoek extra speciaal.
We streken neer bij de beachclub van het Valtos Beach hotel waar Margriet en kids destijds verbleven. Met cocktails en sublieme snacks genoten we van het uitzicht over de baai. Het hotel is een aanrader voor wie niet zeilend naar Parga wil. Het biedt de best of both worlds: overdag genieten van het strand en de zee en ’s avonds naar het levendige Parga, te voet of met de watertaxi.
De wandeltocht naar het stadje, over de steile heuvel omhoog en vervolgens via tientallen trappen naar beneden, is best pittig. Maar het uitzicht boven bij het oude fort is onvergetelijk. Een tip van Joyce is de glamping Cape North West die eveneens in de baai ligt. In de ruime tenten heb je zelfs een bad op pootjes.
Bij de SugarBar – Wine & Food Parga Bistro langs de kade van Parga genoten we van het eten, het zicht op de haven en op de huizen die gestapeld lijken tegen de berghelling. De ceviche van zeebaars, de trilogie van authentieke dips, de upside down souvlaki en de moussaka kroketten waren stuk voor stuk toppertjes. De rode Katogi wijn bleek de perfecte match.
De watertaxi bracht ons vanuit de haven in Parga terug naar de boten.
Met een beetje pijn in het hart en een hoofd vol nieuwe herinneringen verlieten we Parga de volgende ochtend, op weg naar het binnenmeer achter Preveza.
Vleermuizen en dolfijnen
Na een uurtje varen gingen we voor anker in Two Rock Bay. Op aanraden van Pim roeiden we naar 2 grote grotten aan het begin van de baai. De ene grot is pikkedonker, de ander heeft een gat in het dak waar licht doorheen valt. Het krioelt er van de vleermuizen. Met het gepiep van de vleermuizen nog in onze oren, hesen we het anker voor nog zo’n 30 mijl varen.
De vele mijlen waren zeker geen straf: we konden volop zeilen en zonnen.
De dolfijn die even met ons meezwom maakte sprongen van geluk en wij konden hem alleen maar gelijk geven!
Via Nydri terug naar Sivota
Terwijl dit verslag het einde nadert, maken we ons klaar om naar Sivota te gaan, de thuisbasis van Sunny Sailing. We vertrekken, na een heerlijke BBQ-avond bij Iris Hotel Apartments, vanuit Nydri waar we voor het hotel aan de steiger lagen. Nog 1 nachtje slapen op de boot en dan vliegen we terug. Wat hebben we genoten van deze reis, het zeilen, de prachtige stadjes en baaitjes, het eten en het gezelschap van de groep.
Het is altijd weer bijzonder hoe snel je elkaar beter leert kennen. De prietpraat is er na de eerste avond al af, al hadden we de meeste avonden wel pijn in de buik van het lachen. Maar er is ook veel ruimte voor hele persoonlijke, soms ontroerende verhalen. De setting, het feit dat je elkaar ver van huis spreekt en in principe na 2 weken weer afscheid neemt, is blijkbaar de sleutel naar een niveau van openhartigheid dat je normaal vaak na maanden pas bereikt. Na al zo’n 10 jaar zeilen in flottielje wordt ons vaak gevraagd, of we niet liever bareboat willen zeilen. En dan antwoorden we iedere keer weer dat deze manier van zeilen voor ons perfect is: door de combinatie van overdag lekker met z’n 2-tjes of de kinderen, ’s avonds met de groep en altijd een goede plek in de haven. Met deskundige begeleiding als het manoeuvreren soms lastig is.
Dankjewel Pim en Joyce en alle mede-Sunny-Sailors voor 2 heerlijke weken!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie