Ik kom uit Zwolle, is dat vette pech?
Overijssel . wandelingBestemming: Zwolle
Negen uur en zes kilometer verder komen we tot de conclusie dat je de lijfspreuk ‘Ik kom uit Zwolle, vette pech’ van Herman Brood met een flinke korrel zout mag nemen. Althans vandaag de dag. Want Zwolle is wat ons betreft meer dan de moeite waard!
Het historische hart staat bol van de leuke eet- en drinktentjes en bijzondere winkeltjes. Op elke straathoek vind je uitingen van kunst cultuur. Inspiratie genoeg voor een smaak- en kunstwandeling. Daarvoor speurden we van tevoren het internet af. Met een zelf samengestelde route langs typisch Zwolse lekkernijen, aanbevolen eettentjes en Brood-favorieten kunnen we op pad.
De Stadsbakker
De trein brengt ons in 10 minuten van Dalfsen naar Zwolle. In het zonnetje steken we na een kwartiertje lopen de stadsgracht over, op weg naar het Herman Brood museum & experience. Onderweg een korte tussenstop bij De Stadsbakker voor een bekroond desembrood.
Herman Brood museum
Tijd voor een bezoek aan het museum hebben we niet, we beperken ons tot het kopen van de Brood-wandelroute in de museumwinkel. Alhoewel de leuke Broodplanken ‘neem mij mee’ schreeuwen. Gelukkig hebben ze een webshop.
Zwolse Balletjeshuis
In het Zwolse Balletjeshuis kopen we de gelijknamige balletjes, een soort hopje van suikerdeeg, verkrijgbaar in allerlei smaken. De authentieke productie van Haagsche hopjes is gestopt. Maar het Balletjeshuis produceert nog volop authentieke Zwolse balletjes. Volgens de eigenaresse is er uit Den Haag interesse in hun wals. Dus wie weet staat hij ooit eens hopjes te draaien. Maar voorlopig blijft de wals op zijn plek, in de kelder van het winkelpand.
Engel Winkelcafé en de Gillende Keukenmeiden
Bij Engel Winkelcafé kiezen we een hotdog en een broodje ossenworst met biologisch vlees van slagerij Haverkort. De slagerij staat op onze bucketlist maar bewaren we voor een andere keer. De broodjes smaken net zo lekker als ze eruit zien. De pittige kimchi op de hotdog is een hit.
Met een proeverijtje van taartjes van de Gillende Keukenmeiden toppen we onze lunch af. Jammer dat het voor het kleurrijke terras net te koud is. Maar de sfeer binnen is minstens zo leuk en de taartjes om je vingers bij af te likken.
Het Konkeltje en Bonbonnerie Borrel
Zwolse koffie staat op ons lijstje. Die halen we bij het Konkeltje, net als allerlei proefzakjes met theesmaken.
De Librije winkel is dicht, we lopen door naar Bonbonnerie Borrel, een aanrader voor zoetekauwen. Met een kleine tussenstop bij Oldenhof, waar we een receptenboek voor mousses scoren. Na een culinaire belevenis in Mechelen, waarbij elk gerecht samen met een smaakvolle mousse geserveerd werd, is Geert de trotse eigenaar van een kidde. Zondagavond staat er gerookte zijlende met gorgonzolamousse op het menu.
Jaffa Jaffa
Bij Jaffa Jaffa proberen we stunning streetfood uit. De Braziliaanse bolinha’s met jackfruit zijn favoriet. Net als de Crodino Spritz van crodino en tonic met sinaasappel en komkommer. Het restaurant is gevestigd in het oude broerenklooster, ook de oude locatie van de Librije. De inrichting is net zo kleurrijk als de gerechten uit alle delen van de wereld.
Herman Brood steeg
Via de Herman Brood steeg lopen we even later naar Het Refter. Hoewel Zwolle niet altijd trots was op Brood, is de steeg sinds 2019 een eerbetoon aan ‘de zoon van Zwolle’. In de middelbare schooltijd van Brood was hier de Handelsdagschool HBS A, waar Brood zich doodverveelde. Met het bezoek aan Het Refter laten we de voetsporen van Brood los. We hebben genoten van de verhalen die straten en locaties letterlijk en figuurlijk kleur geven.
Het Refter
Het Refter heeft niet alleen een uitgebreide keuze in bieren van de tap, maar ook kwaliteitswijn op de tap. Dat willen we proberen. Samen met 20 bitterballen, want na al dat snoepen en snacken slaan we een diner maar over. De wijn smaakt prima, niets bijzonders maar goed gezelschap voor de ballen en onze herinneringen aan een heerlijke dag. Met tassen vol lekkers, schoenen en truien – we konden de uitverkoop niet negeren – pakken we de trein terug. Vet tevreden!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie