Kunstenaars, levensgenieters en dolfijnen
buitenland . camping en glamping . kaas . natuur . Nieuw-Zeeland . Uncategorized . wandeling . wijn . zeilreisVan Christchurch naar Akaroa
Maandag 18 december 2023 | Na een heerlijke nacht en een luxe ontbijt rijden we met een Über naar een buitenwijk van Christchurch. Daar staat ons kampeerbusje al klaar, schoongepoetst en gevuld met water en benzine. Linda van Epic Campers legt ons in een half uur het gebruik ervan uit. Het is niet ingewikkeld, we hebben 2 banken die met een extra uitklapbare plank een bed vormen. Het losse toilet met chemische tank kun je uit het busje tillen. Als je een lade achteruit het busje trekt en er een gasfornuisje op plaatst, heb je een keukentje. De wasbak in de hoek van het busje is zo klein, dat je heel voorzichtig water moet tappen. De koelbox daarentegen is flink aan de maat. Al met al back to basics of klein maar fijn.
Het zonnetje schijnt, het busje glimt en met volop energie gaan we op weg naar onze eerste bestemming: Akaroa op Banks Peninsula. Het is een Franse nederzetting uit de 19e eeuw en dat zie je goed terug in de cultuur, de architectuur en de cuisine. Het stadje ligt op ruim 1,5 uur rijden van Christchurch en dat maakt het een perfecte bestemming om aan het verkeer en het links rijden te wennen. We nemen er de hele dag de tijd voor en komen onderweg op de meest mooie plekjes.
Kunstenaarsdorp Little River
Onze eerste stop is in Little River, ‘home to artists and alternative lifestylers’. In het oude treinstation zit nu een Craft & Information Centre met heel regionaal gemaakte souvenirs. Een paar van leer gemaakte oorbellen zijn onweerstaanbaar leuk, de verse ciabatta’s van een Duitse inwoonster ruiken te lekker om te laten liggen. We neuzen in verschillende galerieën en laten in een klein dorpscafé wat koffiebonen malen voor onze cafetiere in het busje. Tevreden met onze eerste buit trekken we verder naar Barry’s Bay.
Kaas en wijn uit de regio
Bij Barry’s Bay Traditional Cheese maakt men sinds 1895 kaas van de melk uit de regio. Het begon ooit met cheddar, inmiddels hebben ze een uitgebreide collectie kazen. In 1989 vloog men een Nederlandse kaasmaker in om te leren hoe je Gouda, Edammer en Maasdammer kaas maakt. Het resultaat mag er zijn en we vertrekken met een zak vol lekkere kaasjes in de richting van wijngaard French Peak.
De kelders en het proeflokaal zijn gesloten, maar een bord langs de weg nodigt ons uit om naar de villa ernaast te gaan. De eigenaar ontvangt ons hartelijk. Hij heeft het huis en de verwaarloosde tuin een jaar geleden gekocht om op te knappen. Als pensioenactiviteit runt hij er nu samen met vrouw en dochter een French Peak B&B met buitenbar. De wijngaard zelf is verkocht aan iemand anders. Zijn dochter schenkt ons een glas French Peak rosé in. We nemen er olijven en gerookte zalm bij en genieten van de prachtige tuin met een waanzinnig uitzicht over de baai.
Onze eerste hike
Met een flinke wandeling lopen we de calorieën er meteen weer af. De Onawe Pa is een schiereilandje in de baai van Akaroa, net buiten Duvauchelle. Het was ooit een strategische plek voor de Maori-bevolking om hun grond te verdedigen. Boven op de heuvel kun je je gemakkelijk voorstellen waarom. Vanaf de top heb je 360 graden uitzicht over de baai en het Banks Peninsula en op deze zonnige dag maakt dat de steile klim naar boven meer dan waard.
Free camping
We rijden verder naar Akaroa. We parkeren ons busje op een parkeerterrein langs het water waar we gratis overnachten op voor campers gereserveerde plekken. Er is niets, behalve een picknicktafel en een watertap. Openbare toiletten vind je een stukje verderop richting het centrum. We reorganiseren ons busje om ruimte te maken voor het bed. Dat betekent dat we alle bagage en inkopen voorin moeten leggen. Naast het bed past precies het toiletje. Als we het matras een beetje optillen kunnen we er tussen de voorstoelen en het bed op zitten. En op een parkeerterrein met andere kampeerders wil je ’s nachts niet buiten plassen.
Na een korte wandeling door het dorp stallen we onze kaasjes op de picknicktafel uit. Samen met de ciabatta en een Griekse salade vormen ze ons koningsmaal voor de avond. Een beetje onwennig kruipen we daarna op ons bed in het busje. Gordijntjes dicht en slapen maar. Het is nog vroeg, maar de vermoeidheid van de reis slaat toe en we maken een behoorlijke nacht. Al moeten we wel regelmatig draaien om beurse heupen te voorkomen, want de plank onder het matras is duidelijk voelbaar.
Zeilen met Hector dolfijnen
Verrassend uitgerust staan we al vroeg naast ons busje, klaar voor een zeiltocht door de baai. Er staat een flinke wind en de zon ontbreekt. Met gereefde zeilen doorkruisen we bijna 3 uur lang de baai. Ondanks de kou genieten we volop, want een groot deel van de tijd worden we vergezeld door dolfijnen. Deze Hector dolfijnen zijn de kleinste ter wereld en komen alleen in Nieuw-Zeeland voor.
Blij verkleumd nemen we afscheid van onze gastheer Ollie en zijn vriendin. Met koffie en fish & chips warmen we onszelf nog even op voordat we op weg gaan naar Oamaru, 300 kilometer zuidelijker langs de kust.
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie