Oesterputten en hangmosselen
bier . boerderijwinkels . overnachten . restaurant . vis, schaal- en schelpdieren . Zeeland6 april 2024: Yerseke, Noordwelle en Renesse
Dit weekend verdelen we wederom onze tijd over Schouwen-Duiveland en Zuid-Beveland. Er staat een rondleiding langs de historische oesterputten en havens van Yerseke op het programma, georganiseerd door Culisteps. Die rondleiding doen we samen met moeder Trix, die net als wij graag naar Zeeland komt.
De rondleiding start zaterdagmiddag 14.00 uur, dat geeft moeders de gelegenheid om een bevriend echtpaar in Heinkenszand op te zoeken. Wij lopen onze benen alvast warm met een mooie rondwandeling bij het naburige Nisse. Iedere kilometer krijgen we een andere kijk op de kerktoren.
Genieten tussen de boomgaarden
Met een fles appelsap uit de boomgaard van Van Damme lessen we onze dorst. De verbruikte calorieën zijn een goed excuus voor een saucijzenbroodje. De bolus boterkoek moet toch echt wachten tot na de mosselmaaltijd met kinderen en moeders op zondagavond.
We pikken moeder Trix om 12 uur weer op en besluiten te lunchen bij landwinkel de Plantage vlak voor Yerseke. Vorige week zaten we nog binnen bij de pelletkachel, nu zitten we in het zonnetje te genieten van broodjes en verse tomatensoep. Even rondsnuffelen in de winkel levert een blik Zeeuws stoofvlees en kleine flesjes met diverse smaken azijn op. Altijd handig in de caravan.
Rondleiding in Yerseke
De verzamelplaats voor de rondleiding is restaurant Viskeete. Met 5 jonge dames is onze groep compleet en gaan we met gids Bram van start. In de haven vertelt Bram over de geschiedenis van Yerseke en de oesterkwekerijen in de Oosterschelde, geïnitieerd door adellijke families uit Den Haag en Rotterdam.
Tegenwoordig hangt het leven van mosselen vaak letterlijk aan een draadje in de zogenaamde hangcultuur en worden oesters grootgebracht op tafels. Veranderingen in wetgeving, in samenhang met lobby’s van natuurbeschermingsorganisaties, dwingen kwekers tot nieuwe methoden. Maar ook natuurlijke bedreigingen, zoals de roofslak ‘stekelhoorn’, die met zuur de schelp doorboort om de oester buit te maken.
De hel van ’63 heeft niet alleen betekenis voor Elfstedenrijders. De meeste platte oesters overleefden deze strenge winter niet. Met als gevolg dat 160 kleine kwekers hun deuren moesten sluiten en de weinige survivors op zoek gingen naar buitenlandse varianten. Zo deed de Japanse oester in Nederland zijn intrede, een populaire wilde oester die ook wel creuse genoemd wordt. Bij eb kun je ze op het strand rapen. Meenemen mag tot een maximum van 10 kilo per persoon.
Een oester is na 3 tot 6 jaar geschikt voor consumptie, een mossel gemiddeld na 2 tot 3 jaar. Terwijl we langs de historische oesterputten en loodsen uit 1873 lopen, leren we van alles over de bevruchting en de groei van baby naar volwassen schelpdier. Wist je dat oesters regelmatig van geslacht wisselen? Wij in ieder geval niet 🙂 Tijdens hun jeugd verhuizen mosselen en oesters regelmatig, elke levensfase vraagt om andere omstandigheden. Dit bewogen leven met alle menselijke zorg eromheen geeft ons een beter begrip van de prijzen die je voor een maaltje mosselen of oesters betaalt.
We maken ook nog even kennis met de Canadese en de Oosterscheldekreeft. Het blijft een beetje dubbel om deze dieren met samengebonden scharen in een kratje te zien liggen, terwijl Bram ze letterlijk van alle kanten toelicht. Na 2 uur zijn we een schat aan informatie rijker. De jonge dames gaan voor oesters en bubbels, wij pakken de auto terug naar Noordwelle, waar de caravan in het zonnetje op ons wacht.
B&B De Heerlijkheid van Noordwelle
Moeder Trix logeert in B&B de Heerlijkheid van Noordwelle op steenworp afstand van onze camping. Toen we haar gisteren brachten, werden we gastvrij met koffie ontvangen. In het prachtig ingerichte pand met comfortabele kamers en tuin met zwembad voelden we ons meteen thuis. Als we moeders na de eerste nacht ophalen, heeft ze heerlijk geslapen en lekker ontbeten, want gastvrij Rachel maakt graag een feestje van het ontbijt. Een aanrader dus voor wie ons in Zeeland op wil zoeken de komende maanden, of zonder ons wil genieten van Schouwen-Duiveland en omstreken 😉
Basil Thai Restaurant in Renesse
We sluiten de dag af bij Basil, een Thais restaurant in Renesse dat we vorige week opzochten op basis van lovende recensies. Ook dit keer laten we ons de loempiaatjes, de tom kah kai soep, de zeevruchten-curry, de kip met groenten en cashewnoten en de biefstuk in zoetzure saus goed smaken. We drinken er wederom Oedipus Thai Thai spicy tripel bij, wat ons betreft verslavend lekker bier met ingrediënten als koriander, sinaasappelschil, citroengras en chilipeper.
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie