De Voedselboss
fietstocht . kaas . Overijssel . voedselboshet Vechtdal Boomfestival
Op zoek naar leuke uitjes in het Vechtdal stuitten we op dit kleinschalige festival tussen Ommen en Hardenberg. De website beloofde een gevarieerd programma voor jong en oud. Met lezingen, lekker eten en samen bomen planten. Met de fietsen achterop vertrokken we gisterochtend naar natuurkampeerterrein de Klashorst in Diffelen. Daar aangekomen bleek de eerste boom al officieel geplant, onder bezielende begeleiding van een Droominee. De man werd in het programma omschreven als een spoken word performer die kwetsbaarheid host en tussen de regels schrijft. Omdat we de plantceremonie gemist hadden, werd zijn rol ons niet helemaal duidelijk. Zijn oproep om met onze handen de aarde aan te raken leek mosterd na de maaltijd, de boom stond er immers al. We besloten door te lopen naar een volgend programmaonderdeel: een lezing over voedselbossen.
In de kennishut wachtte Martijn Aalbrecht, alias de voedselboss. Door zijn persoonlijke verhaal over de aanleg van een voedselbos vergaten we de kou en de prikkende banken van strobalen. Geboeid luisterden we hoe hij 10 jaar geleden met een halve hectare startte en daar nu dagelijks de vruchten van plukt. In dit blog een korte uitleg en wat leuke weetjes. Wij zien onszelf nog niet direct een heel bos aanleggen, maar hebben wel volop ideeën voor onze achtertuin verzameld.
Een voedselbos bestaat uit een aantal lagen, op volgorde van hoogte. De hoogste laag wordt gevormd door notenbomen. Bekend zijn eiken- en beukenbomen, maar beter in de smaak vallen tamme kastanjes, walnoten en pecannoten. De laag daaronder zijn de fruitbomen. Er zijn wel 555 soorten fruitbomen die het in ons klimaat goed doen. Daaronder zitten de grote struiken die krenten, bessen en ander lekkers opleveren. Een niveautje lager kun je groenten, frambozen, bramen, eetbare varens en andere lage struiken vinden. De bodembedekkers vormen de laatste bovengrondse laag. Dit zijn bijvoorbeeld de bosaardbei, citroenmelisse en munt. Ondergronds groeien knollen en schimmels die we uiteindelijk als paddenstoelen en zwammen terugzien.
Leuke weetjes
Alle hosta’s zijn eetbaar in het voorjaar, als je de kegeltjes stoomt dan smaken ze naar asperges. Hetzelfde geldt voor jonge hopscheuten en varens. Voor wie van jonge, groene blaadjes houdt!
De appelbes is hufterproof in onderhoud en levert supergezonde bessen voor shakes, toetjes etc.
De kiespijnboom is een heester die oorspronkelijk uit China komt. De gedroogde vruchtjes lijken op peperkorrels, maar zijn sterker en heter en hebben een verdovend effect.
Er zijn op de wereld meerdere plekken met een vergelijkbaar klimaat. Dat maakt dat veel exoten het hier in Nederland goed doen. Bijvoorbeeld de Chinese olijfwilg die heerlijke bessen geeft, zuring uit de Balkan, de Franse amandelboom en de Noordamerikaanse okkernotenboom.
Als je dennenappels van pijnbomen in de zon te drogen legt, kun je uit de donkere zaden pijnboompitten oogsten.
Zevenblad, een woekeraar die veel tuinliefhebbers tot wanhoop drijft, werd ooit meegenomen door de Romeinen. Het was voedsel voor tijdens hun veldtochten, omdat het echt overal groeit.
Volgens Aalbrecht is een voedselbos veel minder arbeidsintensief dan een moestuin. Je hoeft niet ieder jaar opnieuw te beginnen met zaaien en planten. Het bos heeft wel onderhoud nodig, maar groeit bovenal vanzelf. En levert, in tegenstelling tot een moestuin, vooral veel voedsel in het voorjaar. We kregen Het Supertoffe Voedselbossenboekje mee als extra inspiratie.
Fietsen langs de Vecht
Na koffie met dadeltaart en een goed gesprek met een boswachter was het tijd voor een fietstochtje langs de Vecht. We hadden met behulp van fietsknooppunten een rondrit naar Hardenberg uitgestippeld. Die liep al snel dood bij de plek waar we de Vecht moesten oversteken (knooppunt 64). Bij het bord ‘Pontje uit de vaart’ gingen nog niet direct alarmbellen af, maar toen het fietspad eindigde bij een lege steiger werden de opties snel duidelijk: zwemmen of terugkeren.
Zo werd de heenweg ook onze terugweg (tussen knooppunt 63 en 32). Geen straf, het fietspad kronkelde met de Vecht mee en de natuur in het zonnetje was adembenemend.
Kaas- en worstplankje
Terug in Dalfsen sloten we de dag met onderweg verzamelde borrelhappen af. Voor een fles kefir en jonge naturel kaas van rauwe volle koemelk maakten we een tussenstop bij de Fleckie Hoeve. De droge worst met venkelzaad van Brandt & Levie, de tzatziki kaas, de geitenkaas met honing en truffel en de Olde Hardnberger haalden we bij het Kaaskeldertje in Hardenberg. De laatste blijkt een 100% heerlijke match met pindakaas en sambal brandal van De Pindakaaspot, zie ons blog over de boerenmarkt in Vilsteren.
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie