Niet alleen wijzen komen uit het oosten
markt . OverijsselBestemming: Boerenmarkt Vilsteren
Soms heb je van die dagen dat alles klopt en je van het ene feestje in het andere rolt. Gisteren was zo’n dag. We werden langzaam wakker in het bos dat onze caravan omringt. De ijzige en klamme kou bij aankomst vrijdagnacht was na een nachtje stoken verdwenen. Na een lekker ontbijtje en een paar klusjes was het tijd voor het eerste hoogtepunt van de dag: een bezoek aan de boerenmarkt in Vilsteren.
Boerenmarkt Vilsteren
Iedere 3e zaterdag van de maand staan er ruim 20 kramen met eerlijk en heerlijk regionaal eten op een weitje tegenover de kerk. Bezoekers struinen de kramen af of verzamelen zich rondom een grote houtkachel. We waren er afgelopen november voor het eerst. Nu hadden we alvast op de website van Landgoed Vilsteren een overzicht van de kraamhouders en hun websites bestudeerd. Handig om een lijstje musthaves op te stellen!
IJsselbrood
We startten onze markttour bij de kraam van IJsselbrood, een bakkerij waar 100% desembrood van uitsluitend biologische ingrediënten in een steenoven gebakken wordt. Nu bakte bakker Han Joling ter plekke pizza’s en appel-kaneel-speltbroodjes in een houtoven. De warme, knapperige desembroodjes haalden onze boodschappentas niet. Twee pizza’s en een desembrood voor het volgende ontbijt wel.
De Varsenerhof
Bij De Varsenerhof kochten we november vorig jaar al jam en gelei. De pompoen-sinaasappeljam is wat ons betreft een supercombi met scones en clotted cream! Dit keer lieten we ons verleiden tot een pot stoofperen en een recept voor een zuurkoolschotel met stoofperen. Op onze Facebookpagina vind je meer informatie over een smaakvolle wandeling vanaf deze wijn- en fruitgaard die voor volgende week zaterdag, 28 januari 2023, georganiseerd is.
Wijngaard De Landman
Bij wijngaard De Landman warmden we ons aan de kruidige, smaakvolle Glühwein. Ondertussen hadden we ons oog laten vallen op een fles Raalter Rood en 2 flessen Wijnig druivensap, beiden gemaakt van Cabarnet en Regent druiven. De druivenstokken staan ‘om de hoek’ in het Overijsselse Raalte. Bij het afrekenen bleek de wifi-verbinding van het pinapparaat te weigeren. ‘Loop maar even een rondje en kom straks maar terug’, was de oplossing. Dat deden we en bewaarden onze bekertjes voor een refill. Op 1 been kun je niet lopen 😊.
De Pindakaaspot en Erve Slendebroek
De Pindakaaspot uit Zwolle maakt pindakaas en afgeleide producten van Amerikaanse pinda’s. Na het bestuderen van de website waren we erg nieuwsgierig naar de kruidenboter in combinatie met pindakaas en dille. De website belooft een zacht zoete en kruidige smaak met grove stukjes keltisch zeezout voor een byte. Met een potje kruidenboter en een pot sambal met pindakaas trokken we weer verder, op zoek naar de kraam van Erve Slendebroek voor echte boerderijzuivel. Hun A2 kefir combineren we graag met versgeperst sinaasappelsap, een lekkere en gezonde dorstlesser. Op hun website lees je meer over wat A2 melk inhoudt.
Speltpannenkoekenmix van Landgoed Vilsteren
Musthaves waren ook 2 pakken speltpannenkoekenmix van Landgoed Vilsteren, de basis voor een pannenkoekenavond met de kinderen. De spelt wordt door akkerbouwer Eddie Schwieters op het Landgoed Vilsteren verbouwd en verwerkt. De pannenkoekenmix bestaat uit 80% spelt, aangevuld met boekweitmeel. Het zorgt voor een mooi fijn beslag dat gemakkelijk bakt. En speltproducten zijn voedzaam en licht verteerbaar.
Kaasboerderij Heileuver en Mario’s koffie
Bij kaasboerderij Heileuver, een veelzijdige boerderij met kaas van eigen rauwe melk en kunst, genoten we van de extra belegen kaas. De boerderij staat op onze bucketlist, we gaan er binnenkort graag rondneuzen. Nu ‘beperkten’ we ons tot proeven en kopen aan de kraam. En natuurlijk zullen we de kaas voor de hartige pannenkoeken gebruiken.
Bij Mario’s koffie, een kleinschalige koffiebranderij uit Dalfsen, waren oprichters Marius en Lisa Nijhuis zo blij en gepassioneerd over hun producten, dat we lastig konden kiezen. Na een praatje en een heerlijke kop koffie van hun slowroast supermix – een combinatie van bonen Indonesië, Colombia en Brazilië – namen we 4 verschillende zakken bonen mee. We zullen ze voor jullie uitproberen en verslag uitbrengen. De ongebrande bonen komen rechtstreeks bij de boeren vandaan en worden, na het branden, vooral in Dalfsen en omstreken verkocht. Maar ze versturen ze graag naar Leidschendam, zo vertelden ze bij het afscheid 😊.
Bende van Beuving
Met een auto vol lekkers reden we via Ommen en Balkbrug terug naar Dalfsen. Over onze missies daar vertellen we graag een andere keer. Na een bezoek aan slagerij Van Broekhuizen voor zolderspek en droge worst kwamen we tevreden bij de caravan terug. Even chillen en onze schatten opbergen. Eigenlijk te laat stapten we om 19.45 uur opnieuw in de auto. Dit keer richting Dedemsvaart voor de theatershow Skoren: Prozac eens lekker door! van de Bende van Beuving die om 20.15 uur zou beginnen.
De voorstelling was wegens grote belangstelling verplaatst van de Gashouder naar De Baron in Dedemsvaart. Daar hadden we een mailtje over gekregen. Maar het oorspronkelijke mailtje met de reserveringsbevestiging konden we niet meer vinden. Enigszins gestrest kwamen we het theater binnen. Het ontbrekende mailtje bleek geen probleem, we stonden immers ook op een lijst met gasten, niks codes of nummers. Wel moesten we ons haasten, de voorstelling stond op het punt te beginnen. Bij binnenkomst merkte cabaretier Ernest Beuving ons al op. Hij waarschuwde dat we wel eens het mikpunt van de avond konden worden. Er was geen tijd om achter in het theater plaats te nemen. En zo kregen we voor het personeel gereserveerde stoelen, dichtbij het podium. Mooie plekken en net ver genoeg weg om met rust gelaten te worden.
De droge humor uit het oosten, de liedjes, het enthousiaste publiek maakten de show tot een waar feestje. We zongen uit volle borst mee met de band van Beuving en het lokale popkoor. Om vervolgens smakelijk te lachen om de verhalen, imitaties en komische foto’s die Beuving gebruikte om zijn verhalen te illustreren. Voor wie nieuwsgierig is, hierbij de link naar een kleine impressie op YouTube. Maar eigenlijk moet je er zelf bij geweest zijn.
Zoveel om van te genieten
Terug in de caravan warmden we de zuurkoolquiche van Ditta Moddejonge op, ook een souvenir van de boerenmarkt. Met een glaasje wijn erbij maakten we alvast een begin met ons verhaal van een topdag!
Er is nog veel meer om te vertellen. Maar dat bewaren we voor een volgend blog. Na een heerlijk ontbijtje van desembrood, eieren en zolderspek zetten we alvast dit verhaal online.
Veel leesplezier!
1 comment
Geef een reactie Reactie annuleren
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Wat een leuk verhaal. Altijd gezellig daar in het oosten van het land.