Genieten als de goden in Griekenland
buitenland . Griekenland . olijfolie . zeilreisdeel 2 van onze zeilvakantie
Bij het schrijven van dit blog zijn we net over de helft van onze flottieljetocht en liggen we in de haven van Corfu stad. We hebben gezeild en gemotord, met stralende zon, bewolking of regen. Het weer is op dit moment net zo wisselend als het landschap om ons heen. Van Lefkas stad zijn we via Preveza naar een lieflijke baai in het zuiden van Paxos gevaren. Met 5 tot 7 knopen sneden we door het water, tussen zeeschildpadden en een vliegende geep door.
De beschutte baai van Mongonissi was prachtig. De jasmijngeur waaide ons bij aankomst tegemoet en de bedjes langs de kade nodigden uit om te relaxen. ’s Avonds aten we op het terras van het restaurant met uitzicht over de baai en de boten van Sunny Sailing, al uit de verte herkenbaar aan de oranje bimini’s.
De gebakken feta met groene asperges en de bietensalade en de lamskoteletjes daarna smaakten goed, zeker in combinatie met een fles Idylle d’Achinos van la Tour Melas, een witte wijn uit centraal Griekenland. De volgende ochtend lieten we ons verwennen met een full English breakfast, waarna we met een big smile de baai weer uitzeilden.
Onze kennismaking met Epirou Vios olijfolie
In de baai van Plataria gingen we voor anker. Dit keer geen kade of steiger dus we roeiden met de dinghy naar het strand van dit rustige kustplaatsje. Slenterend langs de boulevard stuitten we op een kleine showroom/winkel met daarachter een bottelruimte voor Epirou Vios (EV) olijfolie.
Een vriendelijke dame leidde ons rond, enthousiast vertellend over de productie van olijfolie en de jarenlange research om topkwaliteit olie te persen van de mesokarpos olijven. Ze groeien aan olijfbomen op de steile berghellingen achter Plataria.
De vijanden van olijfolie – zonlicht, temperatuur en zuurstof – zijn de reden om achter de winkel te bottelen. Eenmaal in de fles is olijfolie 2 jaar houdbaar, mits ongeopend en koel bewaard. Na opening is de olie nog 6 maanden houdbaar. Met de tanks in de bottelruimte hoeven ze geen grote hoeveelheden flessen op voorraad te hebben.
We genoten van haar gepassioneerde verhaal en de proeverij. We leerden dat het juist goed is als olijfolie achter in je keel prikkelt, hoe meer hoe beter. Die prikkel wordt veroorzaakt door de antioxidanten in de olie waaraan gezonde en zelfs genezende eigenschappen worden toegeschreven. We kozen 2 flessen uit, een fruity en een spicy variant. De smaak is afhankelijk van de oogstmaand en daarmee de rijpheid van de olijf. Met een hoofd vol inspiratie en een tas vol olijfolie verlieten we Plataria. Maar niet zonder een zak vol hartig en zoet gebak voor onderweg, want pies van filodeeg zijn een specialiteit van The Oven in the Port, een bakkerij aan de boulevard.
Op weg naar Corfu stad googelden we ons suf naar leuke adresjes om meer te leren over olijfolie, de kazen uit de regio Epirus en de lokale gerechten van Corfu. We boekten onder andere een olijfolietour van producent The Governor. Daarover meer in een volgend blog.
Yamas!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie