Het water neemt en geeft
cultuur . groente . kookboeken . museum . natuur . vis, schaal- en schelpdieren . vlees . wandeling . ZeelandOuwerkerk en Zierikzee
Voor dit weekend stond etappe 2 van het Oosterscheldepad op het programma. Maar na een stormachtige nacht, waarin Geert in de stromende regen naar buiten gestuurd wordt om het schuurtentje te controleren :-), besluiten we tot een alternatief programma. We bezoeken het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en komen diep onder de indruk naar buiten. In Zierikzee en omstreken verzamelen we de belangrijkste ingrediënten voor 2 avondmaaltijden. Zaterdagavond koken we mosselen bij onze vrienden Nico en Stefan. Zondag maken we kabeljauw met Zeeuws spek voor de kinderen.
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in 4 Phoenix-caissons die na de watersnoodramp gebruikt werden om het gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten. Deze enorme betonnen zinkbakken werden na het afzinken gevuld met zand. Voor het museum moest het zand grotendeels verwijderd worden. Een flinke klus maar alle moeite meer dan waard!
Het museum neemt je mee langs de feiten en de emoties van de ramp en de wederopbouw. Het is ruim en interactief van opzet. De vele persoonlijke verhalen, foto’s en voorwerpen maken diepe indruk op ons. Het is te veel om allemaal te bekijken en te beluisteren. Binnenkort wordt het museum volledig verbouwd. Daarna komen we graag terug voor een rondleiding met een vrijwilliger die de ramp zelf heeft meegemaakt!
Cultuurhistorische wandeling rond het Watersnoodmuseum
In de museumshop kopen we voor 2 euro een wandelgids met de titel ‘Wandelen rond de musea’. Het zonnetje schijnt en het boekje koppelt een wandeling van 3 kilometer rond Ouwerkerk aan het museum dat we zojuist bezocht hebben. Tijdens de Watersnood werd Ouwerkerk zwaar getroffen, 1 op de 6 inwoners kwam zelfs om het leven. We zijn nieuwsgierig wat we er vandaag de dag nog van terugzien.
Vanaf het museum lopen we eerst naar de Oosterschelde. In de verte zien we de Zeelandbrug liggen. Langs het buitendijkse fietspad heeft Projectbureau Zeeweringen een museumglooiing aangelegd, met historische dijkbekledingen uit de afgelopen eeuwen en recente innovatieve materialen. Weer wat geleerd.
We lopen door het krekengebied naar het dorp. De kreken zijn ontstaan na de dijkdoorbraken en een populair broedgebied voor vogels. Een fikse regenbui doet de zon verdwijnen, nat en koud bereiken we het dorp. Het stelt niks voor in vergelijking met de zojuist bekeken ontberingen in 1953, dus niet klagen maar doorstappen.
Ouwerkerk
Een steen aan de gevel van huis nr. 45 tegenover de kerk toont de hoogte van het water op 1 februari 1953. De kruin van Margriet zou nog net boven het water uitsteken, als ze zich al staande had weten te houden in de onmenselijke kracht van het stromende water.
In de Noorse en Zweedse straat staan nog zogenaamde geschenkwoningen. Na de ramp schonken landen als Noorwegen, Zweden, Denemarken en Oostenrijk houten prefab woningen aan dakloze mensen.
In het Watersnoodmuseum bekeken we al een complete Deense woning. De woning werd destijds als heel modern ervaren, onder andere door de ingebouwde badkamer met douche en toilet. De Plattelandsvrouwen gaven desgewenst inrichtingsadvies.
Zeeuwse specialiteiten uit Zierikzee en omstreken
Na de wandeling rijden we naar Zierikzee. Voor de mosselmaaltijd met Nico en Stefan halen we mosselen, groente, kruiden en sausjes bij ’t Mosselpakhuys aan de Nieuwe Haven. Voor het Zeeuwse spek gaan we naar Ornée Bolier, de ambachtelijke slager in Zierikzee. Hongerig van de wandeling kopen we meteen wat crispy spek voor op het zuurdesembrood dat we vrijdag al gehaald hebben. Het brood ligt in de caravan, dus de ergste trek stillen we onderweg alvast met bolussen en notenkoeken van den Soeten Inval.
Het recept voor de kabeljauw met Zeeuws spek hebben we uit het boek Billydishes van outdoor liefhebbers Carlo en Linda. Zij reisden met hun volkswagenbusje Billy heel Nederland door en delen in dit boek uit elke provincie recepten met streekproducten.
De kabeljauw halen we op weg naar Zierikzee bij Visserijbedrijf Van den Hoek. Het bedrijf heeft twee visserijschepen, de MS1 en de MS3 (Midden Schouwen), waarmee het zich op de vangst van zeevis, zoals tong, Oosterschelde Kreeft, krab, paling, zeebaars, sepia (zeekatten) en harder richt. We nemen er ook meteen vissoep, lamsoor en zeebanaantjes mee.
De lamsoor blancheren we, de zeebanaantjes eten we rauw.
De gebakken kabeljauwfilet op een bedje van pompoenpuree & Zeeuws spek valt goed in de smaak, net als de bolussen van den Soeten Inval.
De maaltijd is de perfecte afsluiting van een weekend waarin we volop mochten genieten van wat de Zeeuwse wateren geven. Na het bezoek aan het Watersnoodmuseum zijn we ons echter ook eens te meer bewust van de gevaren van leven langs het water en de vele levens die het water in 1953 genomen heeft.
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie