In de olie op Corfu
buitenland . Griekenland . olijfolie . zeilreisdeel 3 van onze zeilvakantie
De inspirerende kennismaking in Plataria met de wereld achter olijfolie is de trigger om ons meer in het product te verdiepen. Zo ontdekken we dat er meer dan 2600 soorten olijfvruchten bestaan. Dat er al ver voor onze jaartelling olijfolie gebruikt werd en dat de eerste olympische sporters geëerd werden met de takken van de wilde olijf en beloond met kannen vol olijfolie. En dat is nog maar een kleine greep uit alles wat we in een korte tijd konden verzamelen. Onderweg naar Corfu rijst dan ook de vraag: hoe zit het daar met olijfolie als het eiland letterlijk zilvergroen ziet van de olijfbomen? Gelukkig vinden we op het internet een hele enthousiaste, gepassioneerde producent die ook nog eens een uitgebreide rondleiding aanbiedt. Het wordt een bijzondere tour!
Zondagmorgen om 9.45 uur haalt George ons op met een minibusje van The Governor’s Olive Mill. Hij maakt deel uit van de jongste generatie die het familiebedrijf runt en brengt ons naar Aghios Mathaios. In dit authentieke dorpje produceert de familie Dafnis al meer dan 100 jaar olijfolie.
Verkiezingsdag
Onderweg vertelt hij honderduit over de Griekse politiek, want het is verkiezingsdag. Omdat Grieken in hun geboorteplaats moeten stemmen is het druk op het eiland en op de weg. Wie niet meer in zijn of haar geboorteplaats woont, moet 1 of 2 dagen uittrekken om terug te keren. Geen straf, lacht George, want voor veel Grieken is dit een uitje dat geen vakantiedagen kost, maar wel gelegenheid biedt om familie te bezoeken en samen te genieten van een goede maaltijd.
Terwijl wij luisteren naar de verhalen van George – hij zal zich later vergelijken met een krant die qua tekst nooit opdroogt – bewonderen we het landschap. Corfu heeft zo’n 4 miljoen olijfbomen die de hellingen een zilvergroene tint geven. Olijfbomen kunnen honderden jaren oud worden. Voor The Governor olijfolie worden Lianolia olijven gebruikt. Dit is een gekweekt ras dat de Venetianen meebrachten tijdens hun overheersing van het eiland Corfu.
De rondleiding
De tour begint in het museum met een uitleg over het traditionele productieproces en de noodzaak tot modernisering. Waar men vroeger 4 dagen over het productieproces deed, worden olijven in de moderne productieruimte in 1,5 uur tot olie verwerkt. Snelheid is van wezenlijk belang om de goede en gezonde voedingsstoffen te behouden, een olijf blijft gemiddeld maar 20 uur vers.
De olijf en de olie
Tijdens de oogst van september tot en met december draaien de machines 24 uur per dag. We leren dat 100 kilo olijven 10 liter olie oplevert. En dat de limited edition van The Governor het product is van de eerste oogst die in september en oktober plaatsvindt. Ze bevat de meeste antioxidanten, heeft een felgroene kleur en een milde smaak, maar kost ook de meeste olijven. Want de eerst geoogste olijven bevatten tot wel 5 keer minder olie.
Het is belangrijk om de olie onder de 27 graden Celsius te verwerken, zodat de magie behouden blijft. Koude persing dus. Oxidatie zorgt na 2 maanden voor een verandering in kleur. Dat is een natuurlijk proces dat niet tegen te houden is. Sterker nog, als olijfolie na 2 maanden niet van kleur verandert, dan zijn er waarschijnlijk kleurstoffen aan toegevoegd. Wie olijfolie koopt kan wel zorgen dat de olijfolie zo lang mogelijk haar smaak behoudt. Door de olie koel te bewaren en niet aan zonlicht bloot te stellen. Olie in een ongeopende fles blijft 2 jaar goed, maar eenmaal geopend is het wijsheid om de fles in 6 maanden op te maken.
De proeverij
Het proeven van olijfolie kent een aantal stappen, net als bij wijn. Eerst verwarmen we de olijfolie met onze handen, zodat de geur en smaak vrijkomen. Dan ruiken we en nemen een slok. We laten de olie op onze tong walsen. Na het doorslikken zuigen we lucht naar binnen. Het is normaal als je even moet hoesten, want de olie prikkelt de keel. Een teken van veel antioxidanten die ons immuunsysteem een boost geven. Die antioxidanten zijn de sleutel in een gezonde mediterrane levenswijze.
We proeven de limited en de gewone editie puur, met brood, met feta en met yoghurt en honing. Iedere combinatie levert een andere smaakbeleving op. Wat ons betreft een feestje.
Zo kregen we jaren geleden in een Nederlands restaurant al vanille-ijs met olijfolie, een verrassende combinatie die naar meer smaakte!
Moeder der olijfbomen
Als wij na de proeverij van beide soorten olijfolie een voorraadje hebben ingeslagen, wacht George op ons. Hij vraagt of we de oudste olijfboom van meer dan 1000 jaar oud willen bezoeken. Dat laten we ons niet 2x vragen. We stappen in de minibus en rijden dwars door de verkeerschaos in het dorp, veroorzaakt door terugkerende stemmers. Toeteren en doorduwen is de enige oplossing. De boom is indrukwekkend groot en George overhandigt ons een hartvormig blaadje, een bijzonderheid want alleen bomen van meer dan 1000 jaar oud krijgen dit soort blaadjes. De vele gaten in de boom zijn om te ‘ademen’.
Marina’s taverne
Nog onder de indruk van de schoonheid van deze boom rijden we terug en George zet ons af bij Taverne Marina, een plek waar Grieken van typisch lokale gerechten genieten. En met hen smullen wij van een humus van favabonen, courgetteballetjes met tzatziki, pastitsada met gestoofd kalfsvlees en de fish bianco.
Met de boot vol olijfolie verlaten we Corfu en zetten we koers naar Lakka op het eiland Paxos. Ahoi, tot het volgende blog!
Misschien vind je het ook leuk
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Geef een reactie