Genieten als de goden in Griekenland
buitenland . Griekenland . zeilreisdeel 1 van onze zeilvakantie
Wat hebben we ernaar uitgekeken, 2 weken zeilen in Griekenland. En nu zitten we alweer 4 dagen op het water en genieten van iedere minuut. Met 6 boten in de flottielje zijn we afgelopen zondag voor een 2-weekse zeiltocht vetrokken, met Pim en Joyce van Sunny Sailing als enthousiaste begeleiders. Dankzij de fijne herinneringen aan onze zeilvakantie vorig jaar was de keuze voor Griekenland en Sunny Sailing snel gemaakt. De beslissing om juist deze 2-weekse te boeken had alles te maken met het culinaire tintje van ons programma. Lekker zeilen en bijzonder eten, dan heb je ons helemaal!
Vanuit de thuisbasis Sivota op Lefkas zeilen we zondag naar Lefkas stad op het gelijknamige eiland, begeleid door dolfijnen die graag een wedstrijdje met onze Sunny Flow aangaan.
Vanuit de haven nemen Pim en Joyce ons mee naar een bijzonder restaurant in het gezellige centrum. Wie het kleine bordje langs de hoofdstraat mist, zal even moeten zoeken. Want EY ZHN zit verstopt in een doolhof van kleine straatjes. Voor de meeste van onze groep geen probleem, zij kennen dit restaurant al van vorige trips en geven hoog op van de kookkunsten van eigenaar en chef Alex.
EY ZHN in Lefkas stad
Zodra we aan tafel zitten, komt Alex met een grote schaal verse tonijn langs. De menukaart belooft allerlei bereidingen van tonijn en het water loopt ons in de mond. We kiezen de tonijntartaar en een carpaccio van tonijn als voorgerecht, met een steak van tonijn in dillesaus erna. Samen met de salade van het huis. Want niet alleen de visgerechten zijn gewild, ook voor de salades loop je graag een straatje om. De tacosalade en de avocadosalade zijn favoriet bij Pim en met 1 hap van de eerstgenoemde begrijpen we al waarom. We genieten met elke hap, van het eten, de bijzondere inrichting en ons gezelschap. Na een gezellige kennismaking in Sivota voelen we ons al aardig vertrouwd en we lachen heel wat af.
We kiezen een lokaal geproduceerde wijn bij onze visgerechten en de Varda van wijnhuis Lefkaditiki Gi glijdt er soepel in. Vis moet zwemmen, toch? Voldaan en onder de indruk van de kookkunsten van Alex komen we terug bij de boot. Met de verwachting dat we Alex niet meer terugzien dit jaar. Maar het wisselvallige weer biedt ons een tweede kans.
Als we maandagochtend met windkracht 8 wakker worden, besluit Pim dat we niet noordwaarts trekken, maar een kleine detour maken via de baai van klein Vathi. Om dan dinsdag als het meezit weer naar Lefkas te varen, als springplank naar Preveza en van daaruit verder naar uiteindelijk Corfu. Maar daarover meer in een volgend blog.
Zeilen en acquarellen
De tocht naar Vathi is mooi en zonnig, de regen valt ’s nachts als we in de beschutte baai liggen. Dinsdag zeilen we terug naar Lefkas stad. Het zonnetje schijnt, we rollen de fok uit en zeilen op ons gemak. Onderweg maak ik een aquarel van het interieur van EY ZHN. Na enig aandringen van Pim en Joyce neem ik hem ’s avonds mee als we opnieuw bij Alex gaan eten. Hij is er blij mee en als dank word ik de hele avond verwend met extra hapjes.
Zijn champignonsoep van vier verschillende paddenstoelen is goddelijk. Dit keer kies ik voor de avocadosalade en de zalm met dillesaus. Geert gaat voor ceviche van zeebaars en de zeeduivel in currysaus.
Terwijl ik smul van de avocadosalade en de zalm, blijft Alex mij trakteren op allerlei gerechtjes van tonijn. Allemaal even lekker, met de cajun-style tonijn als topper. De bereiding is gebaseerd op een recept uit New Orleans, vertelt hij. De gerechten op de menukaart hebben veelal een internationaal tintje, bereid met verse ingrediënten uit Griekenland en kruiden uit alle windstreken. Zo geniet Joyce van garnalen Singapore-style, roemt Pim de smaakvolle tacosalade en kan Geert geen genoeg krijgen van zijn zeeduivel in currysaus. We sluiten af met een goddelijke limetaart, ik kan het niet anders omschrijven. Naar een recept dat Alex uit Key West, Florida, haalde.
Aan het einde van de avond grappen we dat we het rondje Vathi – Lefkas nog wel een aantal keren willen herhalen, als we daarmee om de avond bij EY ZHN terechtkomen. Maar volgens Pim lijkt het weer vanaf woensdag op te klaren en gaan we dan toch echt verder met het programma. Ze hebben nog veel meer smakelijke verrassingen voor ons in petto. Dus wordt vervolgd. Yamas, ook namens Geert,
Margriet
Misschien vind je het ook leuk
1 comment
Geef een reactie Reactie annuleren
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Wat gaaf Margriet! Fijne reis verder met hopelijk voor jullie nog meer goddelijk voedsel.