Zuurkool met stoofpeertjes
groente . recepten . vleesWe eten niet vaak zuurkool, zeker niet samen. Geert houdt niet zo van zuurkool. Behalve op 1 januari, dan is het vaste prik. Want ‘op 1 januari zuurkool met spek, dan heb je het hele jaar geen geldgebrek’ is een gezegde dat steevast onze eerste warme maaltijd van het jaar bepaalt. Bijgeloof of niet, het is een mooie traditie en met dit nieuwe recept weet ik al wat er volgend jaar op tafel staat.
Over waar het gezegde vandaan komt, vind je op internet allerlei verklaringen. Bijvoorbeeld dat als je het jaar sober begint, je niet gauw tekort komt. Of omdat boerenkool met worst lastig rijmt op gebrek. Hoe dan ook, we zijn niet het enige land waar men traditiegetrouw op 1 januari voor financiële voorspoed eet. In het Belgische Luik wordt zuurkool geserveerd met een muntstuk eronder. En veel Duitsers starten het nieuwe jaar traditioneel met zure haring. De zilveren kleur van de vis wordt eveneens geassocieerd met muntstukken.
Het recept
Afgelopen week kochten we op de boerenmarkt in Vilsteren een pot stoofperen. We kregen er een Allerhande recept voor zuurkool met stoofperen bij. Geïntrigeerd door de combinatie probeerden we het recept gisteravond uit.
De combinatie van zuur en zoet is subtieler dan bij toevoeging van bijvoorbeeld banaan of ananas. Kerriepoeder en oude kaas maken de smaak compleet. In plaats van kip willen de volgende keer liever wat vetter vlees gebruiken. Bijvoorbeeld verse worst van Brandt & Levie. En op 1 januari natuurlijk spek.
Eet smakelijk!
Margriet
2 comments
Geef een reactie Reactie annuleren
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Dat klinkt goed! Leuke combi met stoofperen. Weer eens wat anders.
Echt een aanrader, Mattie, leuk recept voor onze eetclub 🙂