Spicy february
kookboekenEen maand lang bijna elke dag Persiana
Met het einde van de maand februari kwam er ook een einde aan onze Persiana challenge. Een uitdaging die we onszelf met veel plezier oplegden, nadat Margriet dit kookboek voor haar verjaardag kreeg. We besloten de subtitel Elke dag zo letterlijk mogelijk te nemen. De auteur Sabrina Ghayour belooft de lezer namelijk ongecompliceerde gerechten, bomvol smaak die je elke dag op tafel kunt zetten. Met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Dat daar geen woord van gelogen is, kunnen we inmiddels volmondig beamen.
We hebben familie, vrienden en onszelf met relatief weinig moeite verrast. De ingrediënten haalden we bij de Turkse supermarkt, de Aziatische toko en de grootgrutters om de hoek. We combineerden naar hartenlust en zijn nog lang niet uitgekookt. Hieronder een aantal voorbeelden die we met veel plezier op tafel hebben gezet.
Ghayour noemt het haar ultieme tonijnsalade en we kunnen haar geen ongelijk geven. De fijngesneden ui en bleekselderij maken hem lekker knapperig, de koriander, chilivlokken en Geerts zelfgemaakte mayo waren een perfecte match met de tonijn.
Het boek staat vol lekkere groenterecepten. Van de geroosterde wortels met harissa-limoenlak, feta zonder zuurbessen konden we niet genoeg krijgen. Zuurbessen konden we namelijk niet vinden, op advies van de toko-medewerkster vervingen we het door sumak. Een prima alternatief. De zoetgelakte wortels zijn een perfecte combi met de zoutige feta.
We zijn gek op lamskoteletjes en de marinade van yoghurt, fenegriek en nog veel meer kruiden maakt ze finger-licking good. We combineerden de koteletjes met zoete aardappelpuree en gesauteerde courgette met munt. Supersimpel maar zo lekker. Beetje zelfbedachte muntyoghurtsaus erbij en smullen maar.
Terwijl we de lamskoteletjes in de marinade lieten rusten, bereidden we alvast de lamsstoofpot met dadels en chilipeper. We bewaarden het stoofvlees in een vacuüm zak voor een doordeweeks etentje met vrienden. Zodat we op de dag zelf alleen nog de supersnelle rokerige couscous met tomaat en de tomatensalade met granaatappelpitjes, olijven en pistache erbij hoefden te maken. De schalen gingen leeg naar de keuken terug!
Dit is slechts een kleine selectie van de recepten die we uitprobeerden. De meeste zullen vaker uit onze keuken komen, want spicing up our working days is ons heel goed bevallen.
4 comments
Geef een reactie Reactie annuleren
Archieven
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Categorieën
- algemeen
- bier
- boerderijwinkels
- buitenland
- camping en glamping
- cider
- cultuur
- Duitsland
- fietstocht
- Frankrijk
- Griekenland
- groente
- Ibiza
- kaas
- kastelen
- kookboeken
- Lapland
- luchtballonrestaurant
- markt
- museum
- natuur
- Nieuw-Zeeland
- notenolie
- olijfolie
- Oosterscheldepad
- Overijssel
- overnachten
- recepten
- restaurant
- sneeuwpret
- soep
- treinen
- Uncategorized
- vis, schaal- en schelpdieren
- vlees
- voedselbos
- wandeling
- Washington DC
- wijn
- Zeeland
- zeilreis
- Zuid-Holland
Wow dat klinkt supergoed en lekker. Ik ga m ook maar aanschaffen.
Of wachten tot je verjaardag 🙂
Ik heb niet kunnen wachten dus heb ik inmiddels ook dit mooie boek in de Boekenweek aangeschaft.
Groot gelijk, Mattie, we horen graag jouw favoriete recepten!